Geschiedenis

Het gebouw en het terrein De Strubben in Schoonloo kent een lange geschiedenis, het is gebouwd aan het begin van de vorige eeuw. Eerst als huis dat later een kippenfokbedrijf werd, maar later werd het een hotel/pension. In de jaren zeventig tot eind jaren tachtig was de Strubben een herstellingsoord.

Kippenfokbedrijf

De familie Meenken bouwde een huis met de toepasselijke naam “De Strubben”. Hier ontstond een kippenfokbedrijf. Meenken is wethouder in de gemeente Rolde geweest. Hij verkocht zijn bedrijf waarna het een hotel/pension werd.

De toenmalige hotelhouder van bondshotel “De Strubben” gebruikte deze ansichtkaart om boekingen te bevestigen en had achterop laten drukken: “Wij hebben voor u kamers gereserveerd van … tot … F. Prins, Schoonloo”. Het hotel is gebouwd op de plaats van het hoenderpark van de vroegere wethouder H. Meenken.

Rustoord

In 1968 werd het een herstellingsoord van de stichting Tabitha, die diaconaal werk verzorgt namens de Unie van Baptisten gemeenten in Nederland. Van een rusthuis voor vermoeide huisvrouwen groeide het uit tot een herstellingsoord voor mensen met psycho-sociale problemen van alle gezindten.

In 1968 is door stichting Tabitha het voormalig hotel/pension aangekocht en op 1 september 1968 in gebruik genomen als rustoord “De Strubben”. Met de nodige verbouwingen en de bouw van een beheerderswoning heeft het rust- en herstellingsoord gefunctioneerd tot eind jaren tachtig.

Jeugdcentrum NBJB

Door bezuinigingsmaatregelen van de overheid is er een einde gekomen aan de activiteiten van “De Strubben” als rust en herstellingsoord. De moeder-stichting Tabitha, als eigenaar van “De Strubben” heeft het bezit overgedragen aan de Nederlandse Baptisten Jeugd Beweging (NBJB). Op 29 december 1990 vond de officiële opening plaats van het jeugdcentrum “De Strubben”.

In maart 1997 werd begonnen met de bouw van het kamphuis achter het hoofdgebouw. In oktober 1997 was de officiële opening. In februari 1998 kwam het Jeugdbureau van de NBJB naar de Strubben, eerst tijdelijk in twee kamers van het kamphuis, eind 1998/begin 1999 werden de slaapkamers in de beneden-vleugel van het hoofdgebouw verbouwd tot kantoorruimte voor het jeugdbureau.

Om de continuïteit van de Strubben te waarborgen is in oktober 2003 is de Strubben verzelfstandigd.

Door bezuinigingen van de overheid is het jeugdbureau van de NBJB 2004/2005 samengegaan met het Uniebureau van de Unie van Baptisten gemeenten in Nederland.

Een aantal ansichtkaarten door de jaren heen

Andere foto’s door de jaren heen